Helge Kaasin: Snø og granskog

Snø og granskog

Den 15. april 2023 kom boken min Snø og granskog. Språk, ideologi og nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall ut. Den gis ut av Nasjonalbiblioteket som en del av en større satsning på å vise frem norsk svartmetall plass i den norske kulturhistorien. Sentralt i satsingen står utstillingen «Dårlig stemning». Boken har fått en gledelig bred pressedekning på nett, på radio, og i trykte medier. Det har også vært knyttet flere arrangementer til utgivelsen.

Her er et utdrag fra tidlig i boken som i grove trekk beskriver hva den handler om:

Boken er grovt sett delt inn i tre tematiske deler. Første del tar for seg en rekke av i alle fall den tidlige norske svartmetallens kjennetegn. Hvordan den grodde ut av rocken, utviklet seg musikalsk som en motreaksjon mot kommersialiseringen av death metal, og ideologisk som et opprør mot oppfatningen av datidens kristen-sosialdemokratiske livslunkenhet og falskhet. Hvordan svartmetallen søkte seg vekk fra det strukturerte samfunnet og ut i den ville, mystiske skogen, og hvordan den så bakover i historien for å finne malen for en ny tid. Andre del dykker dypere ned i hvordan svartmetallen finner sitt språk og sine idéhistoriske referanser i nasjonalromantikkens forståelse av naturen og vår middelalderhistorie. I siste del lar jeg svartmetallen finne sitt hjem i det som fremstår som dens tilfluktssted, samfunnets antitese: skogen. Overgangen mellom temaene er likevel såpass flytende at jeg har valgt ikke å stykke boken opp i faktiske deler, men kun bruker kapittelinndeling.

Den røde, eller snarere svarte, tråden i boken er svartmetallens bruk av språk og billedkunst som virkemiddel for å koble seg på en forgangen tid. Svartmetallen gjør dette både ved å referere til fordums hendelser og scener, og ved å bruke konkrete kunstuttrykk i form av ord, setninger og bilder fra diktekunsten og billedkunsten.

Særlig benytter svartmetallen seg av 1800-tallets nasjonalromantiske tekster og billedkunst som et springbrett tilbake i tid. Ikke bare til denne tidens høyverdige dansk-norske språklige stil og billedkunst, men også tilbake til våre norrøne forfedres gudeverden og moral, og til de senere folkelige eventyrfortellingene. Eventyr vi kjenner fra innsamling og utgivelser av skrifter, og ikke minst illustrasjoner som ble laget i denne nasjonskonstituerende perioden.

Dette er blitt en ganske nerdete bok full av detaljer og assosiative sprang. Men i bunnen ligger det et sterkt ønske om å forstå og formidle svartmetallens ideologiske og kunstneriske inspirasjoner. Gjennom dypdykk i svartmetallens egne tekster, intervjuer og avhandlinger, og med referansesøk i Nasjonalbibliotekets store tekstsamling, har jeg gravd frem ideologiske og litterære lån fra litteraturen som nok kan komme overraskende på både dem som er innforstått med denne musikksjangeren, og dem som ikke kjenner den så godt.

Dette er også bokens fortrinn. Den forsøker å trekke noen lange kulturhistoriske linjer, og den dykker ned i noen etter min mening interessante kulturhistoriske lån.

Helge Kaasin, Snø og granskog, s. 8

Boken er på 181 sider inkludert en omfattende kildeliste.

Her er pressemeldingen fra Nasjonalbiblioteket: Helge Kaasin om språk, ideologi og raseri i norsk svartmetall.

Hvor kan jeg kjøpe boken?

Boken fås kjøpt i noen utvalgte bokhandlere ved siden av på Nasjonalbiblioteket, men mange steder på nett:

Medieoppslag

Dagsavisen

Papiravis- og nettartikkel

«Dårlig stemning» på Nasjonalbiblioteket

Artikkelen er i hovedsak om utstillingen «Dårlig stemning» på Nasjonalbiblioteket, men nevner på slutten også boken min i positive ordelag.

NTB

Nyhetssak

Dårlig stemning på Nasjonalbiblioteket
  • Journalist: Veronica Karlsen
  • Publisert: 01.03.2023

Nyhetssak

Nasjonalbiblioteket med ny bok om svartmetall
  • Journalist: Gitte Johannessen
  • Publisert: 31.03.2023

Nyhetssak

Hva er det egentlig med skauen og norske svartmetallere?
  • Journalist: Gitte Johannessen
  • Publisert: 18.04.2023

Jeg hadde en samtale med journalist Gitte Johannessen på Teams som resulterte i en lengre NTB-sak.

Samtiden

Nettartikkel

– Denne måten å se på kulturhistorien på synes jeg er spennende

Tidens ånd

Nettartikkel

Nasjonalromantisk raseri

Intervjuet er gjort tekstlig, noe som gjorde at jeg kunne gå litt mer i dybden av stoffet. Her er et kort sitat fra Vingers innledende tekst:

Som en del av opplegget finner vi også den ganske vakre papirbokutgivelsen Snø og granskog – Språk, ideologi og nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall, skrevet av Helge Kaasin. Han er forfatter og filosof, og står bak NRK-radioprogrammet Mørke meditasjoner, som også hadde denne filosofiske inngangen til en musikksjanger som mange har avfeid som overskridelser, men som fortsatt har stor betydning, og som er i utvikling. Han går usedvanlig grundig til verks i nærlesninger av en rekke tekster (det krever sin mann å høre etter på alle disse tekstene, eller?), og mer enn bare oppvekstens gore-filmer og heavyrockmagasiner, har han funnet frem til Tarjei Vesaas, Hans Børli og store deler av tidlig norsk historie.

Audun Vinger, Tidens ånd

Morgenbladet

Nettartikkel

Onde skrik fra norskpensum: – Man ville putte noen alver inn i den virkelige verden også

Jeg møtte journalist Pelle Bamle og fotograf Odin Drønen fra Morgenbladet i NRKs hovedkontor på Marienlyst, og vi satte oss i messa for en lunsj med prat. Det var riktig hyggelig. Etterpå trålet vi Marienlyst-området etter passende steder å ta fotografier, spesielt med trær i bakgrunnen.

I etterkant av intervjuet hadde vi noen diskusjoner om noen uttalelser jeg ikke var helt fornøyd med, men Pelle var imøtekommende og vi kom til enighet.

NRK.no

Nettartikkel

Skogen og svartmetallen

Saken er meget visuell og i hovedsak basert på bilder. Den ser litt overordnet på forholdet svartmetallen har til skogen og er basert på en prat Oddvin Aune og jeg hadde i messa i NRKs hovedkontor på Marienlyst.

Saken lå på forsiden av NRK.no en stund og ble godt besøkt. Over 85.000 unike brukere har vært innom saken, og over 70.000 av dem valgte å bruke tid på saken.

Radio

NRK Radio

Kompass (NRK P2)

Nasjonalromantisk raserI i svartmetall

Mandag 17.04.23 møtte jeg opp sammen med Thomas Alkärr – kurator for Nasjonalbibliotekets utstilling «Dårlig stemning» – i fjernsynsresepsjonen på NRKs hovedkontor på Marienlyst. Jeg kjenner Thomas litt fra før etter arbeidet med NRKs serie om svartmetall «Helvete», og som tidligere NRK-kollega. Vi ble møtt av en som guidet oss opp til et studio hvor vi satt på direkten under sendingen av Kompass. Dette radioprogrammet sendes fra Tyholt i Trondheim, så vi hadde kun kontakt med programleder Pål Plassen via høretelefoner. Thomas og jeg støttet hverandre og vi fikk til en fin prat, om enn kort og overfladisk.

Studio 2 (NRK P2)

Svartmetall og nasjonalromantikk

Jeg hadde ikke tid til å være med på direkten, så programleder Kristian Bendiksen og jeg møttes tirsdag ettermiddag før sending torsdag for å spille inn en samtale om boken min og norsk svartmetall. Det ble en hyggelig samtale, og jeg fikk litt rom til å gå litt mer i dybden. Selv om dette ikke var direktesending så ble det kun én tagning. Da blir det som oftest mest naturlig.

Musikklivet (NRK P2)

Skogens viktige plass i svartmetallen

Å få snakke med Paul Arvid Jørgensen på radio er som å komme hjem. Det var han som var produsent på alle de 32 episodene med Mørke meditasjoner vi laget for NRK P2, og jeg har mye å takke han for. Vi møttes kl. 08.00 fredag morgen. Alt i Musikklivet er innspilt på forhånd og redigeres av Paul på fredager før sending lørdag. Det var satt av god tid og vi fikk dypdykket en del i stoffet i en jovial og fin tone. Dette ble absolutt det beste av intervjuene synes jeg. Få tagninger ble det også.

Arrangementer

Nasjonalbiblioteket

Panelsamtale

Tiåret då det svartna. Om Noreg, 90-talet og svartmetall
Foto: Nasjonalbiblioteket

Lørdag den 15. april kl. 13.00–14.00 i Målstova på Nasjonalbiblioteket, samme dag som boken kom ut, var det panelsamtale med tidligere Mayhem-trommeslager Kjetil Manheim, kulturjournalist Nazneen Kahn-Østrem og meg, meget godt ledet av kulturjournalist Audun Vinger. I timen før holdt Harald Fossberg festtale til svartmetalleren. Det hele var et veldig hyggelig arrangement, med god stemning og latter både på scenen og i salen. Vi fikk gode tilbakemeldinger om en interessant prat i etterkant av et stort publikum på rundt 100 stykker som fylte salen.

Foto: Ukjent.

Panelsamtalen ble strømmet: Tiåret då det svartna.

Instagram-post fra Nasjonalbiblioteket: https://www.instagram.com/p/CrKnMrzoc9K/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==.

Bokbad

Svartmetall og nasjonalromantisk raseri. Bokbad med Helge Kaasin

I og med at panelsamtalen ble så suksessrik satte Nasjonalbiblioteket opp et eget bokbad med meg onsdag den 19. april kl. 19.00–20.00, nok en gang i Målstova i Nasjonalbiblioteket. Denne kvelden var det et strålende vær, så man forventet færre publikummere enn sist, men det dukket da opp ca. 50–60 mennesker.

Det var arrangementsansvarlig ved Nasjonalbiblioteket Ida Pallin Bostadløkken som ledet samtalen på en strålende måte, og vi fikk gode tilbakemeldinger i etterkant. Da var det nemlig tid for boksignering. Jeg hadde flere hyggelige samtaler med folk som kjøpte boken og ville ha den signert.

Samtalen ble spilt inn som podkast: Svartmetall og nasjonalromantisk raseri. Bokbad med Helge Kaasin.

Litteraturhuset i Oslo

Foredrag

Nasjonalromantisk raseri i norsk svartmetall

Søndag 30. april dukket jeg opp på Litteraturhuset i Oslo med en presentasjon på 80 bilder og med et manuskript på 20 sider for et 50 minutters foredrag jeg kalte «Den rasende nasjonalromantikeren». Jeg var invitert til institusjonen Saklig søndag som Litteraturhuset har holdt gående i flere år. Det var dagen før 1. mai, og langhelg, med et strålende vær i hovedstaden, noe som gjorde at en del færre enn de 80 forhåndspåmeldte dukket opp, men jeg tipper det var rundt 50 stykker i salen. Det var et svært interessert publikum som stilte en rekke spørsmål og kom med kommentarer i etterkant av foredraget.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *