Stilla

Sporløs ferdsel

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 4. mai 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/MUHR45001814/04-05-2014#t=1h9m57s

Det er over 20 år siden jeg kjøpte Faith No Mores mesterverk Angel Dust på kassett på et vanvittig stort kjøpesenter på solkysten i Frankrike. Jeg tror det må ha vært min andre originalkassett etter Ghostbusters-soundtracket fra 1984. Vinyl var egentlig min greie før CD-ene kom, og ja, nå er alt bare kontur- og taktilløse filer.

Faith No More – Angel Dust

Faith No Mores Angel Dust og låten Land Of Sunshine kom i 1992 og er blitt solgt i over 3 millioner kopier. For et fantastisk album.

22 år senere hører jeg et album i en helt annen sjanger som setter meg på sporet av den for meg nesten tapte tittelen. Stilla, et band fra Skåne og Västerbotten i Sverige, kom i år ut med sin andre skive på to år; Ensomhetens Andar. En herlig svartmetallutgivelse fra det superbe plateselskapet Nordvis, som også har Skogen, Bergraven og Lönndom i stallen, for å nevne noen. Nordvis-sjefen Andreas Pettersson er da også vokalist i Stilla.

Stilla – Ensamhetens Andar

Stilla har nok delvis tatt sitt navn fra en omskriving av gitarist og synth-ansvarlig Pär Stilles etternavn, men også muligens fra Stilla, et område i Alta kommune, øverst i Tverrelvdalen i Finnmark fylke hvor Altaskiferen brytes, og hvor det var store aksjoner mot utbyggingen av Altaelva sommeren 1979 og januar 1981.

Vår egen – nå avdøde – nasjonalfilosof Arne Næss, som i tillegg til sine mer lekne sider også hadde en sylskarp brodd som nå dessverre oftere og oftere glemmes, var blant de som lenket seg fast i Alta og holdt 10 % av landets daværende politistyrke i vår nordligste landsdel i disse avgjørende årene.

Folkeaksjonen tapte, og kraftverket i Alta kom i drift i 1987. Altakraftverk er siden blitt en uoffisiell måleenhet på hvor mye energi en kraftutbygging vil utgjøre. Et Altakraftverk tilsvarer ca. 500 gigawattime per år, dvs. 25.000 norske husholdningers strømforbruk i løpet av et år.

Det er noe ved den første låta på Stillas Ensamhetens AndarVandring utan spår – som minner meg om Faith No Mores Land Of Sunshine. Det er også en sammenheng mellom sporløs ferdsel og et godt sted å være.

Husk hva friluftslovens paragraf 11 sier:

Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.

Med andre ord, skjerp deg og belag deg på sporløs ferdsel, ikke minst i fremtiden. Vi er alle miljøsvin. Her er Stilla med Vandring utan spår.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *