Mount Salem

Cogito, ergo sum. Del 2.

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 15. juni 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/MUHR45002414/15-06-2014#t=2h29m20s

  • Band: Vader
  • Utgivelse: Litany
  • År: 2000
  • Plateselskap:
  • Låt: The One Made of Dreams
  • Sjanger: Death metal
  • Sted: Polen

Vi hørte de polske death metal-veteranene Vader fra deres etter min mening aller beste utgivelse, Litany fra 2000, og låta The One Made of Dreams.

For en tid tilbake tok jeg i denne spalten opp den menneskelige aktiviteten som kan betegnes som det å tvile på sin egen eksistens. Jeg nevnte kort den franske 1600-talls-filosofen Rene Descartes som benytter denne typen skeptisisme metodisk, dvs. en tvil hvis formål er å komme frem til ett eller flere enkle og grunnleggende prinsipper for sikker kunnskap om verden. Han setter gjennom denne metodiske tvilen, sine sanseerfaringer og all sin erkjennelse, på prøve.

Vader – Litany

I hans mest kjente verk fra 1641, Méditationes de prima philosophia, eller Meditasjoner over filosofiens grunnlag i norsk oversettelse, beskriver Descartes veien inn i tvilen og veien tilbake til sikker kunnskap. Han finner at alt kan betviles, og skriver i kapittelet Første meditasjon:

«Hvor mange ganger har det ikke hendt meg at jeg har drømt om natten at jeg var på dette sted, påkledt, sittende ved kaminen, mens jeg lå avkledd i min seng? Men nu er det med våkne øyne jeg ser på dette papir; dette hode som jeg ryster på, er ikke i søvn; det er med viden og vilje at jeg strekker ut hånden og føler den. Så klart og bestemt forekommer det meg ikke i søvne. Men når jeg tenker nøye over det, husker jeg at jeg ofte i søvne er blitt lurt av liknende tanker. Og når jeg tenker nærmere efter, ser jeg åpenbart at det slett ikke gis sikre tegn som gjør at man kan skjelne våken tilstand fra søvn.»

Frans Hals – Portret van René Descartes

Dette er altså Rene Descartes berømte drømmeargument. Men han går videre i sin tvil og presenterer ond-ånd-argumentet. Han antar at:

«[E]n eller annen ond ånd som på samme tid er allmektig og svikefull, har anvendt all sin flid på å bedra meg. Jeg vil tenke meg at himmel, luft, jord, farver, former, lyder og alle andre ytre ting ikke er annet enn drømmenes forførende spill, som han har brukt for å legge snarer for min godtroenhet.»

Etter en natts søvn fortsetter Descartes sine meditasjoner i kapittelet Annen meditasjon. Her bygger han sakte men sikkert opp en plattform for erkjennelsen. Først sikrer han seg visshet om egen eksistens ved å argumentere for at om det er en ond ånd som fører han bak lyset, så må det være et noe som føres bak lyset, nemlig han selv.

Videre undersøker han hva som ikke kan adskilles fra ham selv uten at han selv forsvinner. Han antar at hele hans sanseapparat fortsatt er styrt av den onde ånden, slik at ingenting av den ytre verden med sikkerhet ennå kan fastslås å eksistere. Han kommer til følgende konklusjon:

«[B]are tankeakten (cogitatio) er det som ikke kan adskilles fra meg. Jeg er, jeg er til, det er sikkert. Men hvor lenge? Likeså lenge som jeg tenker.»

Han finner altså at alt kan betviles unntatt at han tviler, og det er denne grunnleggende og sikre innsikt Descartes vil uttrykke i sitt berømte «cogito, ergo sum»: jeg tenker, altså er jeg. Dermed mener Descartes å ha funnet grunnprinsippet for all filosofi. Denne erkjennelsen kan ikke rokkes av noen tvil, for enhver tvil på at man eksisterer bekrefter nettopp det man prøver å betvile.

I disse filosofiske meditasjonene som tar opp i seg så mye hverdagsfilosofisk tankegods, makter Decartes å plukke opp igjen og forsterke et skille som har stått og står sterkt ikke minst i den europeiske idétradisjonen, nemlig den at det er et fundamentalt skille mellom ånd og materie, mellom bevissthet og hjerne. Dette er selvsagt også grunntanken i de aller fleste etablerte religioner, noe som bidrar sterkt til et håp og en drøm om et vidunderlig liv etter døden, en drøm om et godt liv i det hinsidige for sjelen, etter dette i kristen tradisjon tunge og trasige jordiske livet.

Vi skal høre Mount Salem, med låta Lucid, fra utgivelsen Endless, som kom tidligere i år. Låta omhandler nettopp dette å være fanget i en bevisst drøm, en lucid dream, hvor man er seg bevisst at man drømmer.

Mount Salem - Endless


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *