De syv dødssynder (1:8)

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 22. juni 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/MUHR45002514/22-06-2014#t=1h49m41s

Vi hørte Iron Maiden med førstelåta Moonchild fra den herlige utgivelsen Seventh Son of a Seventh Son fra 1988. Moonchild starter med følgende bevingede ord:

«Seven deadly sins
Seven ways to win
Seven holy paths to hell
And your trip begins».

De syv dødssyndene tilhører den katolske kirkes teologi. Ifølge denne er dette synder som fører til andre laster og synder, og leder til åndelig død, brudd med Gud, samt evig fordømmelse og fortapelse.

Iron Maiden – Seventh Son Of A Seventh Son

Den katolske kirke lister opp kardinalsyndene i følgende rekkefølge: hovmod, grådighet, begjær, misunnelse, fråtseri, vrede og latskap. Til sammen danner de etter forbokstaven på de latinske begrepene akronymet saligia. Superbia, avaritia, luxuria, invidia, gula, ira og acedia.

Til disse kardinalsyndene finnes det syv korresponderende kardinaldyder, nemlig ydmykhet, barmhjertighet, kyskhet, velvilje, måtehold, tålmodighet eller tilgivelse, og innsatsvilje.

De syv dødssyndenes opphav tilskrives pave Gregor I den store som levde på 500-tallet. Men allerede tidlig i den kristne historien hadde man lister med særlig graverende synder. På tidlig 400-tallet ble det i klostervesenet operert med åtte hovedsynder basert på en ennå tidligere gresk opplisting. Disse er griskhet, begjær, gjerrighet, vrede, tungsinn, apati, forfengelighet og hovmod. Vi ser at tungsinnet ikke lenger tilskrives som dødssynd hos pave Gregor I. Ellers er listen mer eller mindre som den var. Og tallet 7 passet jo bedre til bibelens dyrking av nettopp dette etter sigende magiske tallet.

François-Marie Balanant– Tableau de mission

Uavhengig av den arkaiske opprinnelsen og det religiøse aspektet er det mulig at disse syndene har noe å si oss, også i dag. Det gir i alle fall undertegnede umiddelbart mening å tenke på disse egenskapene som ikke akkurat noe man bør hige etter, bortsett muligens begjæret. I sommer skal denne spalten omhandle de syv dødssyndene med tilhørende musikalske eksempler.

Nå til en låt som minner oss om at vi ifølge kristen teologi ikke bare har en hang til de syv dødssynder som er konsekvenser av personlige handlinger; vi er også fra fødselen av underlagt arvesynden, den synden som Adam og Eva påførte oss da de spiste av kunnskapens tre, og som ledet til syndefallet.

Her er Dråpsnatt med låta Arvssynd fra 2014-utgivelsen Hymner till undergången.

Dråpsnatt – Hymner till undergången


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *