Pieter Bruegel the Elder – The Seven Deadly Sins or the Seven Vices – Pride

De syv dødssynder (2:8) – hovmod (superbia)

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 29. juni 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/MUHR45002614/29-06-2014#t=1h33m58s

I første episode i sommerens serie om de syv dødssynder starter vi med hovmod. Vi hørte akkurat svenske The Crown fra utgivelsen Deathrace King fra 2000, med låta Killing Star (Superbia Luxeria XXX).

Hovmod, som på latin nemlig heter superbia, og på engelsk pride, innebærer en altfor høy vurdering av en selv og forhøyet selvhevdelse. Og ikke minst, at man tror man er bedre enn andre. Hovmod står i motsetning til ydmykhet.

The Crown – Deathrace King

Ordet hovmod kommer etymologisk fra det middelnedertyske ho(g)mod som betyr «høyt sinnelag». Norske synonymer til hovmod er overlegenhet, selvopphøyelse, arroganse, overdreven stolthet eller selvfølelse.

Innenfor jødedommen, kristendommen og islam anses hovmod som et moralsk problem, fordi det er en synd mot de guddommelige forventningene til menneskene og et opprør mot Gud. Hovmod anses for en grunnleggende og den verste av de syv dødssyndene siden den er kilden til de andre.

Et gammelt ordtak sier «hovmod står for fall». Det betyr at den som er hovmodig, er særlig utsatt for å falle fra sin selvopphøyde posisjon og miste anseelse. Det beste eksempelet på denne typen fall i kristen tradisjon er lysengelen Lucifers hovmod – han ønsket å konkurrere med Gud – og påfølgende fall fra Himmelen. Dette resulterte i forvandlingen til Satan.

I denne sammenhengen knyttes gjerne også hovmod opp mot hybris. En av de mest kjente skikkelsene i den greske mytologien, Ikaros, ble utsatt for hybris da han i overmot fløy for nær solen med sine menneskelagde vinger av fjær og voks. Han falt i havet og druknet.

Hovmod er i dagligtalen den negative varianten av stolthet. Hovmod refererer til en gjerne falsk opphøyelse av egen personlig status eller bragder. Stolthet er på sin side assosiert med en fornøyd tilknytning til ens egen eller andres valg og handlinger, eller mot en hel gruppe mennesker. Stolthet er et produkt av ros, uavhengig selvrefleksjon, eller en oppfylt følelse av tilhørighet.

Filosofer og psykologer hevder at hovmod og stolthet er komplekse sekundære følelser. Slike følelser skiller seg fra de primære følelsene som glede, sinne, sorg og frykt ved at de krever sosialisering med andre mennesker for å utvikle seg. Følelse av stolthet eller hovmod krever at man har utviklet et forhold til sitt eget jeg og mestrer relevante konseptuelle distinksjoner – som f.eks. at stolthet er distinkt fra lykke og glede. Dette gjøres gjennom språkbasert interaksjon med andre mennesker, det filosofen Wittgenstein kalte språkspill.

Hovmod er selvforherligelse, og som sådan en slags forelskelse i seg selv. Når denne blir ekstrem selvopptatthet eller selvkjærlighet kalles det gjerne narsissisme etter Narkissos i gresk mytologi. Han var en vakker unggutt som nymfen Ekho forelsket seg i. Han gjengjeldte ikke hennes kjærlighet og ble derfor straffet av gudene til å bli forelsket i sitt eget speilbilde. Da han bøyer seg for å drikke vann av en kilde blir han så betatt og paralysert av sitt eget speilbilde at han dør.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en diagnose som har mye til felles med psykopati. Navnet Narkissos stammer fra det greske ordet narke som betyr «nummen» (eller «søvn»). Narkos har også gitt navn til narkotika, som kan knyttes opp til Narkissos’ «avhengighet» av seg selv, samt søvnsykdommen narkolepsi blant annet. Der kan man altså se hvor galt hovmod kan bære avsted.

Vi skal høre greske Septicflesh fra utgivelsen Communion fra år 2008, med nettopp låta Narcissus.

Septicflesh – Communion


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *