Church of the Flying Spaghetti Monster

Tankefeil

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 24. august 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/MUHR45003414/24-08-2014#t=2h3m03s

  • Band: Birth A.D.
  • Utgivelse: I Blame You
  • År: 2013
  • Plateselskap: Unspeakable Axe Records
  • Låt: Wrong Again
  • Sjanger: Thrash Metal
  • Sted: Austin, Texas, USA

Vi hørte Birth A.D. fra Austin, Texas, med låta Wrong Again fra 2013-utgivelsen I Blame You.

Vi mennesker tar ofte feil. Vi er begrensede vesener, tilpasset og optimaliserte for et liv nesten ingen av oss lenger lever. Evolusjonen tar ubevisste valg, og når én egenskap utvikles til perfeksjon, kan det være at andre, mindre viktige egenskaper for overlevelsen, virker mer mot sin hensikt enn for. Våre sanser lures stadig, og vår hjerne har begrenset kapasitet. Kjenner man etter kan man oppleve at det butter noen ganger. Det gjør vondt å tenke.

Birth A.D. – I Blame You

Vi kaller oss rasjonelle vesener, men er det noe vi stadig feiler på, så er det rasjonalitet. Vi kastes fra side til side i en diskusjon, vi blir stående med bevisbyrden hengende på oss, fordi vi lar oss forlede, eller vi er overbevist hinsides ethvert bevis. Mengden informasjon å forholde seg til er mangedoblet de siste hundre årene, mens hjernene våre ikke har utviklet seg nevneverdig på tusenvis av år. Det er klart vi sliter. Men vi sliter ikke bare fordi mengden informasjon er overveldende. Vi sliter med de enkleste resonnementer, spesielt i kontekster hvor vår forutinntatthet kommer i veien for rasjonelle slutninger.

Det finnes en rekke måter å bryte prinsippene for rasjonell tenkning. Disse kan grovt deles inn i to hovedgrupper. Vi har formelle, eller formallogiske, feilslutninger, hvor formen på argumentet er feil. Det er f.eks. korrekt å hevde følgende:

Jeg vet at, hvis det regner, så blir gatene våte. Jeg ser at det regner, ergo må gatene være våte.

Følgende slutning er derimot ikke gyldig (å bekrefte konsekventen):

Jeg vet at, hvis det regner, så blir gatene våte. Jeg ser at gatene er våte, ergo må det ha regnet.

Dette er en feilslutning fordi gatene selvsagt kan være våte av mange andre årsaker enn regn. Kanskje det er snøsmelting, eller noen har vasket gatene. Det er viktig å forstå at selv om Q er en konsekvens av P, så er det dermed ikke sagt at ikke andre ting også kan forårsake Q.

Likevel kan vi se denne type argumentasjon i diskusjoner. La oss ta et eksempel fra innvandringsdebatten:Det er slik at alle rasister er skeptiske til økt innvandring. Siv er skeptisk til økt innvandring, ergo må Siv være rasist.

Dette er en klassisk tankefeil, og et logisk ugyldig argument. Siv kan være mot økt innvandring av andre helt legitime grunner. Konklusjonen følger her ikke av premissene.

Men, det finnes en annen familie av feilslutninger enn de formelle. Vi har nemlig også de uformelle feilslutningene. Dette er argumenter som på en besnærende måte gir inntrykk av å være gode uten å være det.

En klassisk uformell feilslutning er å forveksle korrelasjon med årsakssammenheng. Spesielt innen statistisk analyse er denne feilen hyppig observert.

Bobby Henderson – mannen bak den noe humoristiske anti-trosretningen Church of the Flying Spaghetti Monster eller Pastafarianismen – har laget en useriøs graf som viser hvordan antall pirater i verden har økt i takt med global middeltemperatur. Variablene er korrelerte, men det finnes ingen årsakssammenheng mellom dem.

Pirater og temperaturer

Ifølge en dansk undersøkelse er det sant at jo flere storker det er i et område, desto flere barnefødsler skjer det per familie. Ergo er det sant at storken kommer med ungene. Her er det et tredje forhold som spiller inn. Det er nemlig ofte slik at familier på landet har en tendens til å få flere barn enn familier i byene. Det er også på landet storkene stort sett oppholder seg.

Det finnes også en korrelasjon mellom å sove med sko på og ha vondt i hodet når man våkner. Men snarere enn å hevde at det er en årsakssammenheng mellom disse to kroppslige plagene, kan det være lurt å se om de ikke kan ha samme årsak, nemlig at man var på fylla kvelden før.

Vi hørte punk-trash metal-bandet Birth A.D. innledningsvis. Nå skal vi høre en låt fra et tidligere band vokalist og bassist Jeff Tandy (aka Wrath Sathariel Diabolus) og trommeslager Mark Perry (aka The Carcass) begge var med i før de startet opp Birth A.D. i 2009, nemlig svartmetallbandet Averse Sefira, som holdt det gående fra 1996 til 2012. Her får vi Argument Obscura fra 2001-utgivelsen Battle’s Clarion.

Averse Sefira – Battle's Clarion

 


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *