Celtic Frost – Emperor’s Return

Philip Lawvere

Radioinnslag på Limbo, NRK P13, 9. november 2014: radio.nrk.no/serie/limbo-p13/MUHR45004514/09-11-2014#t=1h56m15s

  • Band: Celtic Frost
  • Utgivelse: Emperor’s Return
  • År: 1985
  • Plateselskap: Noise
  • Låt: Dethroned Emperor
  • Sjanger: Black metal/death metal
  • Sted: Sveits

Vi hørte selvsagt Celtic Frost med låta Dethroned Emperor fra deres klassiske EP Emperor’s Return fra 1985.

Her om dagen dukket det nemlig opp et bilde på Instagram av omslaget til denne kjære gamle kjenningen. Tenk at det til neste år er hele 30 år siden denne utgivelsen kom ut, en utgivelse som siden har vært en inspirasjonskilde for en hel generasjon metallmusikere.

Celtic Frost – Emperor’s Return

Låtene på Emperor’s Return er klassikerne Circle of the Tyrants, Dethroned Emperor, Morbid Tales, Visual Aggression og Suicidal Winds. Dethroned Emperor og Morbid Tales hadde allerede dukket opp på den amerikanske versjonen – men ikke den europeiske – av debutskiva til Celtic Frost, nemlig Morbid Tales fra 1984. Låta Circle of the Tyrants på sin side dukket opp igjen på LPen To Mega Therion fra litt senere på høsten 1985. To Mega Therion har vi vært innom før i denne spalten i forbindelse med kunstneren H.R. Giger, som gjorde omslaget på den skiva.

Den som derimot gjorde omslaget på Emperor’s Return var en annen av metallens store cover-artister, nemlig Philip Lawvere. Omslaget er et maleri i fantasy-sjangeren av en djevelliknende skikkelse med lang hale, omgitt av tre yppige kvinner.

Jeg mener bestemt at jeg ikke har denne utgivelsen selv. Og jeg forstår at det nå er på tide å hente ned igjen vinylsamlingen fra loftet. Jeg må ha fått låne Emperor’s Return slik at jeg kunne tape den til kassett en gang i 1987 tenker jeg. Med det samme jeg hadde denne godbiten på gutterommet satte jeg meg ned med tusj og matpapir og tegnet etter hele omslaget. Resultatet ble faktisk veldig bra og det henger den dag i dag på gutterommet mitt, ved siden av en tusj-versjon av Mortal Sins Mayhemic Destruction fra 1987, og et par underlige malerier fra min tid etterpå som overfølsom gymnasiast.

Mortal Sin – Mayhemic Destruction

Som en liten kuriositet kan jeg jo nevne at Mortal Sins Mayhemic Destruction – vi snakker forøvrig om det første thrash metal-bandet i Australia – er et veldig bra album, og at kunstneren som står bak omslaget, Simon Bisley, også har laget omslagene til mange klassiske metallskiver på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. Blant annet har han laget tre av omslagene til Danzig. Jeg vil også nevne at Bisley viser til en rekke andre kunstnere som har influert han, men han nevner Conan-kunstneren Frank Frazetta først. Det samme gjør nemlig også vår mann, Philip Lawvere. Frank Frazetta er kanskje mest kjent som plateomslagartist på de tre første Molly Hatchet-utgivelsene.

Siden vi har snakket om Mortal Sins debutskive Mayhemic Destruction kan jeg ikke la muligheten til å spille den gå fra meg, selv om omslaget ikke er laget av kveldens hovedperson Lawvere. Her er Blood, Death, Hatred fra Mayhemic Destruction.

For Philip Lawvere er Frank Frazetta den største av alle fantasy-kunstnerne. Han var årsaken til at Lawvere tok opp penslene og forsøkte å bli like god som sin inspirator, men han var også årsaken til at Lawvere etter en produktiv periode la fra seg penslene i hele 25 år, før han nå nylig plukket dem opp igjen.

Philip Lawvere laget nemlig på siste halvdel av åttitallet omslagene til en hel rekke klassiske metall-skiver, spesielt tysk thrash metal. Dette er omslag man kan se på t-skjorter den dag i dag.

Doomsday News (1988)

Han laget omslag til band som Rage, Warrant, Ballantinez, Vendetta og Deathrow, samt en samle-LP jeg husker min gode venn Rune hadde i sin samling, Doomsday News fra 1988 med mange av de bandene som allerede er nevnt her, pluss noen andre viktige band fra labelen Noise som f.eks. Helloween, Tankard og Voïvod.

Ikke minst laget Lawvere omslagene på de fire første Kreator-langspillerne, og også EPen Out of the Dark, Into the Light som jeg har i min samling. La oss spille Impossible To Cure fra denne 1988-utgivelsen.

Kreator – Out of the Dark, Into the Light

Philip Lawvere sier i et intervju at han hele livet har balet med spørsmålet om hva som egentlig er hans misjon i livet. Usikkerhet på egne ferdigheter og inspiratoren Frank Frazettas fordømmelse av de som plagierte han, ble utslagsgivende for at han la penslene fra seg og fortsatte sitt omflakkende liv uten kunsten. I de siste årene har han forsøkt å gjenvinne rettighetene til det som i bakspeilet viste seg å være arbeider av varig kvalitet, og som har gledet og prydet generasjoner av metallfans. Kanskje noe å lære av her?

Etter 25 års opphold tok altså godeste Philip Lawvere opp penslene igjen, og resultatet av dette kan vi glede oss over på Hirax’ nye utgivelse Immortal Legacy. Hirax, eller igrunn bare vokalist Katon W. De Pena som er den eneste gjenværende fra originalbesetningen, er like gamle som thrashen, og startet opp allerede i 1984. Omslaget viser en kriger med et bloddryppende sverd på en fjelltopp med cyan-fargede skyer over.

Hirax – Immortal Legacy

Immortal Legacy er vel ingen stor skive, men siden Lawvere er på banen igjen og skal gi oss plateomslag på gamlemåten, og Hirax er det nærmeste du kommer original-thrashen i dag uten å spille den originale thrashen, så skal vi høre åpningskuttet Black Smoke fra Immortal Legacy, med Hirax.


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *