Chateau Neuf

Konserten med Morbid Angel i 1991

I den norske svartmetallens historie er det flere konserter som utmerker seg som særlig viktige: Dio-konserten i Drammenshallen i oktober 1984,1Her møtte den kommende Mayhem-vokalisten Eirik «Messiah» Norheim Jørn «Necrobutcher» Stubberud og Øystein «Euronymous» Aarseth for første gang da Stubberud og Aarseth så Norheim med et Venom-ryggmerke i folkemengden. Mayhem trengte vokalist og Norheim ble spurt om han kunne synge. Hør Jernverkets episode «Order» fra 17.04.2020 (https://radioplay.no/podcast/jernverket/id-2028725/). Rem (2010, s. 58) skriver på bakgrunn av Norheims uttalelser i videodokumentaren Once Upon a Time in Norway (2008) at det var en AC/DC-konsert dette skjedde på, i 1983 eller 1984. Men som Rem riktig skriver, så spilte ikke AC/DC i Drammenshallen før 10. februar 1986, så da virker det riktigere at dette er på en Dio-konsert. Det virker litt underlig at Rem skriver at det trolig er året som er feilerindret, og ikke bandet. Mayhem på Folkets hus i Jessheim i februar 1990,2Se Fossberg (2015), s. ? og https://jessheimpuls.no/tung-verdenshistorie-med-startskudd-pa-jessheim/. og Darkthrone og Satyricon på Rockefeller i april 1996.3Se boken Påskeaften 1996 (Halvorsrød, 2021), og https://blogg.deichman.no/musikk/2021/06/01/linn-halvorsrod-paskeaften-1996-et-stykke-norsk-musikkhistorie/. Disse er alle av betydning fordi de ble sjangerbestemmende og sementerte den tidlige norske svartmetallen, den andre bølgen av mørk, satanisk rock som slo inn over landet, og verden, som en flamme på den nordlige himmelen. Men det er én konsert som i særklasse trer frem i dette selskapet, en konsert som ikke en gang var svartmetall, men death metal. En konsert som formet flere av svartmetallbandene i årene som skulle komme, og som forseglet skjebnen til hele sjangeren.

Morbid Angel, Blessed Are the Sick (1991).

Konserten det er snakk om er en konsert med det amerikanske bandet Morbid Angel på sin Blessed Are the Sick-turné i kjelleren på Det Norske Studentersamfunds tilholdssted Chateau Neuf, i konsertlokalet som på den tiden het Alaska, og som nå heter Betong. Året var 1991. Men hvilken dato var det? Derom strides de lærde. Men få av de innvidde.

Håvard Rems påstander

På Wikipedias artikkel om «Black metal» står det følgende å lese:

I mai eller juni 1991, da Morbid Angel spilte på «Death Metal Nights» på Alaska (som i dag heter Betong) i Oslo, møttes for første gang Oslo- og Bergens-miljøet hverandre, da [Kristian «Count Grishnackh»] Vikernes møtte [Øystein «Euronymous»] Aarseth.[1] På denne konserten møttes også Kristoffer [«Garm»] Rygg og Jørn Henrik Sværen hverandre. Omtrent samtidig åpnet Aarseth platebutikken Helvete i Schweigaards gate i Oslo, som ble det sentrale tilholdsstedet for black metal-kjernen, også referert til som «Den svarte sirkel», et navn som ble funnet opp av Aarseth selv.

Fra artikkelen «Black Metal» (https://no.wikipedia.org/wiki/Black_metal), lastet ned 08.07.2021.
Innfødte skrik. Norsk svartmetall (Rem, 2010).

Som det kommer frem av referansene så er i alle fall deler av denne informasjonen hentet fra Håvard Rems bok Innfødte skrik. Norsk svartmetall (Rem, 2010). Der hevder Rem følgende:

I slutten av mai 1991 spilte death metal-bandet Morbid Angel her [Alaska], og den kvelden møttes for første gang Bergens- og Oslo-scenen, Vikernes og Aarseth.

Rem (2010), s. 37.

Senere i boken formulerer han spørsmålet «Når fant konserten sted?» og svarer selv:

Morbid Angel hadde to turneer i Nord-Europa i 1991, første gang i mai og juni, andre gang i desember; om høsten turnerte de USA. Under store deler av vårturneen hadde Morbid Angel med seg de svenske death metal-bandene Unleashed og Entombed.

Vårturneen, med Berlin 7. mai som en tidlig gig, var ledd i lanseringen av andrealbumet Blessed Are the Sick som var blitt sluppet fem dager tidligere. Ifølge mannen som arrangerte Death Metal Nights på Alaska tidlig på nittitallet, Kai Jarre, spilte Morbid Angel i Studentersamfunnet både i månedsskiftet mai/juni og i desember. Om den første konserten forteller han: «På våren var den ‘tøffe’ vokalisten [David Vincent] noe nervøs da han hadde kommet med en uttalelse om at å drepe dyr var koolt. En militant dyrevernorganisasjon svarte med å si at da ville de drepe han også, eller om de hadde utlyst en dusør eller liknende. Han holdt i hvert fall på å drite i buksa og så seg stadig over skulderen.»

[…]

Jarre husker også godt kveldens DJ: «Øystein Aarseth var vel DJ… og litt lei seg for at han ikke fikk lov til å ‘jobbe’ med en lang klubbe i beltet. At klubben endte i en kile på størrelse med en tennisball og var full av sylskarpe pigger, gjorde ikke at han så på dette som et våpen. Han kalt det bare for ‘smykket’ sitt.»

[…]

Det var ikke bare Vikernes og Aarseth som møttes for første gang på Alaska i mai/juni 1991. Også for Jørn Henrik Sværen – den gang tekstforfatter i Ulver og Arcturus, inntil 2009 forlegger i nylig nedlagte H Press og nå fullverdig medlem av Ulver – er konserten minneverdig. I forbindelse med Ulvers konsert på Litteraturfestivalen i Lillehammer i mai 2009, gir han et intervju til avantgarde-metal.com: «Jeg husker at jeg møtte Kris [Kristoffer Rygg, også kjent som Garm] rundt 1990, på en Morbid Angel-konsert i Oslo. Jeg hadde vært en del av svartmetall-scenen en stund, litt perifert riktignok.»

Rem (2010), s. 112–113.

Jeg har funnet intervjuet med Sværen på The Internet Archive, og det han sier ordrett, ifølge artikkelforfatteren Seth Robert Beaudreault, er som følger:4Se https://web.archive.org/web/20100111072815/http://www.avantgarde-metal.com/content/stories2.php?id=127.

Uh… I remember meeting Kris at the turn of the eighties, at a Morbid Angel concert in Oslo. I had been a part of the black metal scene for some time, although off-centre. I did a show on a local radio station playing demos and stuff, plus I did some work with Bård G. Eithun on his Orcustus fanzine. I never played in a band, but I did write a few lyrics.

Seth Robert Beaudreault (24.11.2009), «ULVER – Born Again From The Merciless Mother», i Avantgarde Metal.
Wolves Evolve (Espedal & Ulver, 2020).

Sværen sier altså ikke når konserten var, men han kunne bekrefte at han møtte Rygg for første gang på den konserten. Det har de begge bekreftet flere steder, sist i boken Wolves Evolve (Espedal & Ulver, 2020) hvor Rygg og Sværen beskriver tiden fra den gangen de to første gang møttes på denne Morbid Angel-konserten, og kimen til Ulver ble lagt.

Fanzinen Anal Fissur. Foto: Tom Gundersen.

Sværen hevder han solgte fanziner laget av støyrockeren Lasse Marhaug i køen. Trolig var dette fanzinen Anal Fissur som også Sværen skrev for. I den samme køen opererte Rygg som mener han solgte kopierte demokassetter med Old Funeral eller Amputation. Rygg ble oppmerksom på Sværen på grunn av hans blonde bølgete hår og Burzum-t-skjorte, noe som ga et signal om at han var innviet i svartmetallens engere krets. Selv om Sværen formelt ble Ulver-medlem først i 2000, så har han i hele Ulvers historie, helt fra demoen Vargnatt (1993) vært en viktig bidragsyter på det tekstlige og konseptuelle.

Rygg har i en e-post til undertegnede datert den 03.08.2023, altså etter publiseringen av denne artikkelen, gjort meg oppmerksom på intervjuet «Dark Jester: The Strange World Of… Ulver» i The Quietus av Josh Gray (25.01.2016) hvor Rygg sier følgende om konserten med Morbid Angel i 1991:

This was a really important event. Everyone was there and it was here I met Jørn (H. Sværen), who wasn’t actually a formal member of Ulver until after the turn of the millennium, but he has been my closest friend and writing partner ’til this very day. In a way you could say Ulver was born then. I was doing a fanzine at the time (Chronicles Of Hate) and Jørn was also involved in one with Faust (of Emperor). It was called Orcustus and it was Jørn who coined the name and drew the logo. He had done that for a couple of the early death bands too, like Old Funeral and Amputation (pre-Immortal).

At that gig he was actually selling the fanzine of noise musician Lasse Marhaug, which was a silly thing called [Red.anm.: Her er tittelen på fanzinen borte, men jeg antar at det er Anal Fissur det siktes til.]. I actually donated some of my old fanzines to the Rockheim museum in Trondheim, where they are now on display, mounted under glass, which feels very odd! But I guess that’s what all that old borderline underground stuff has become now, music history.

Josh Gray (25.01.2016), «Dark Jester: The Strange World Of… Ulver» i The Quietus. (https://thequietus.com/articles/19586-ulver-interview-2)

Rem (2010) kommer altså med flere påstander det er verdt å se nærmere på:

 1. Morbid Angel spilte to ganger i Norge i 1991, første gang i mai eller juni, andre gangen i desember.
 2. Ulvers Sværen og Rygg møttes for første gang på Morbid Angel-konserten i mai/juni 1991.
 3. Mayhems Aarseth og Vikernes møttes første gang på den samme Morbid Angel-konserten.
 4. Aarseth åpnet platebutikken Helvete omtrent samtidig som denne konserten fant sted.

Nå har vi allerede sett at deler av påstand 2, at Ulvers Sværen og Rygg møttes for første gang på Morbid Angel-konserten i 1991, er riktig. Spørsmålet er dermed når dette møtet skjedde, om det var som Rem påstår i mai/juni eller senere på året. Å få klarhet i om påstand 1 er riktig er altså en nøkkel her. Men aller først skal vi se på påstand 3 og 4. Det skal vise seg at også påstand 4 er avhengig av svaret på påstand 1.

Chateau Neuf, Det Norske Studentersamfunds storstue.

Et møte i Helvete?

Lords of Chaos (Moynihan & Søderlind, 1998).

I boken Lords of Chaos (Moynihan & Søderlind, 1998) refereres det til Bård «Faust» Eithun som sier at Aarseth åpnet platebutikken Helvete i Schweigaards gate 56 i Oslo i mai eller juni 1991, og at Eithun og flere andre i miljøet møtte Vikernes for første gang i platebutikken før konserten med Morbid Angel, siden Helvete fungerte som et samlingssted for miljøet. Men det er noe uklart i teksten om det var her de møtte Vikernes, eller på selve konserten. Det som står etter at han er spurt om når han møtte Vikernes første gang er følgende:

That was before I moved to Oslo, it was before a Morbid Angel gig. The shop was kind of a meeting place for people. I think it was in ’91. It was at that gig that Vikernes was introduced to the scene, because people hadn’t met him before.

Eithun i Moynihan & Søderlind (1998), s. 66.

Jeg leser det slik at Eithun mener Vikernes møtte med noen av folkene i miljøet først i platebutikken Helvete, før de beveget seg opp til konsertlokalet på Majorstua hvor Vikernes møtte flere fra miljøet. Det er mulig at Rems datering av konserten med Morbid Angel kan ha kommet av Eithun angivelse av når platebutikken Helvete oppstod, siden Eithun altså angir dette til å være i mai/juni 1991:

He opened the shop in May or June of ’91 and I startet working there from July ’92 until July ’93.

Eithun i Moynihan & Søderlind (1998), s. 66.

Vikernes kritiserer Rems bok i sterke ordelag generelt i et innlegg på nettsiden sin 22. mars 2010, men han refererer også til konserten med Morbid Angel og det angivelig første møtet med Aarseth:

He then says Euronymous and I met «first in the shop (Helvete) and then at a concert in Oslo». Sorry, Mr. Rem. You are wrong again. I first met Euronymous in his home near Ski in April 1991, and his shop didn’t even exist at the time.

Now, I am still on the first page here, but the mistakes keep coming; «Vikernes had joined Aarseth’s band». Sorry, Mr. Rem, but this happened one and a half year later. 

A few pages later he writes that «In the end of May 1991 the Death Metal band Morbid Angel has a concert in Oslo, and that night the Bergen scene and the Oslo scene meet for the first time». Now, according to you this is the second time we met for the first time, Mr. Rem, and I may add that you are still wrong. Neither of these two times were the first time we met. I still met Euronymous for the first time in his home near Ski in April 1991.

Vikernes (2010).

Han setter også spørsmålstegn ved kredibiliteten til Eithun:

He [Rem] quotes Tomas Haugen (Samoth) and Bård G. Eithun (Faust), or rather quote what they said in «Lords Of Chaos», who both claimed that I worshipped the devil, and the latter also that I was anti-Nazi. Excellent!

Now, not only have these two guys no clue whatsoever, but would you trust something these rats said in 1995–1996, Mr. Rem, right after they had ratted each other and everybody else they knew out and right after I was convicted for killing their friend and idol? Why? Did they even know me very well? Are they credible sources at all? I don’t think so. […] Bård G. Eithun said those things to hurt me, to get some revenge, to attack me for killing his friend and idol! Any idiot out there can see that, so why cannot you see this Mr. Rem?

Vikernes (2010).

Vikernes har altså ikke mye til overs for sannhetsgehalten i Eithuns uttalelser, og setter dermed spørsmålstegn ved tidspunktet for når Vikernes og Aarseth møttes for første gang, og også tidspunktet for åpningen av platebutikken Helvete, en dato som til dags dato er uklar. De fleste oppgir at butikken åpnet i ma/juni 1991, eller i juni 1991, men det er mulig at disse datoene er basert på Eithuns datofesting i Moynihan (1998).

Vikernes er altså meget tydelig på at han møtte Aarseth første gang i hans hjem i nærheten av Ski første gang i april 1991, altså før konserten fant sted, uansett Rems tidsangivelse, og før Helvete åpnet skal vi tro Eithun datering. Jeg kan ikke se noen grunn til å betvile Vikernes påstand om at hans første møte med Aarseth må ha funnet sted i Aarseths hjem i april 1991. Rems påstand 3 er dermed feilaktig. Vikernes og Aarseth møttes ikke første gang på Morbid Angel-konserten på Alaska i 1991, men før denne, uansett datering av konserten.

Lenger ned i artikkelen føyer Vikernes følgende til kritikken av Rem, og gir dermed også en tydelig pekepinn på når konserten med Morbid Angel ikke var:

The next hundred pages he [Rem] talks about Mayhem and Darkthrone and ends up saying that in 1991 – on that Morbid Angel concert in May (and I may add that Morbid Angel played live in Norway in late 1991, perhaps December, and certainly not in May) we had a motto; «Death to Death Metal. Back to Venom. Back to Black Metal from 1982.» And he says: «The road further goes back to Black Metal». Really? Does it? Did it? It is funny, because I was there, and I can tell that all of this is made up nonsense. I don’t know who made it up, but someone obviously has made this up. Is it you Mr. Rem? I have never heard anyone else say something like this, so I can only assume it is. Why?

Let me tell you what «we» (i. e. Euronymous) did agree on in late 1991; the Morbid Angel audience was made up of trendy kids. Death Metal had become a commercial trend and we needed to revolt against this (and a few of us had already; Darkthrone, Immortal and Burzum – and in theory Mayhem too – revolted several months before this magnificent and oh-so-very-important «meeting»). 

Vikernes (2010).

Ifølge Vikernes spilte altså Morbid Angel absolutt ikke på Alaska våren 1991, men snarere sent på året. Han kan dog ikke helt feste datoen for konserten og mener det kan ha vært i desember, slik Rem hevder var tidspunktet for den andre konserten i Norge for Morbid Angel det året.

Så lot jeg sitatet være lenger enn strengt talt helt nødvendig for å få frem Vikernes syn på konsertdatoer. Grunnen til det er for det første at han her er veldig tydelig på at svartmetallens utvikling i Norge var en reaksjon på kommersialiseringen av death metal. For det andre kommer han med noe jeg tenker er en urimelig kritikk som jeg synes det er viktig å få ryddet av veien.

Vikernes reagerer på de følgende av Rems paragrafer:

Mayhem-gutta er 22–23 år gamle. Eithun og Vikernes er henholdsvis 17 og 18. På våren og forsommeren 1991 knyttes kontakten mellom hovedaktørene. Aarseth er i ferd med å åpne sin platebutikk i Schweigaards gate, Helvete. Om noen kommer til Alaska i hvite joggebukser, skal de snart være en saga blott. Lyse grilldresser er snart erstattet av mørke kapper og benklær. Death metal-gryntingen er snart avløst av svartmetallskriket. Leflingen med sosiopolitiske ord og uttrykk i tekstene er snart blitt et sterkere fokus på Satan.

Mottoet er: Død over death metal. Tilbake til Venom. Tilbake til Black Metal fra 1982. Veien videre går tilbake til til svartmetallen.

Rem (2010), s. 107.

Jeg oppfatter det ikke slik at Rem hevder at Vikernes og Aarseth faktisk hadde formulert et motto som dette, men at Rem refererer til noe jeg vil kalle et sosiologisk «vi», og ikke et bevisst, personlig og psykologisk «jeg». Det Rem forsøker å si er at tidsånden eller tankesettet til Vikernes og Aarseth kan beskrives sosiologisk som om de har dette mottoet, noe jeg synes det finnes godt belegg for en rekke steder i litteraturen.

Dette skillet mellom et psykologisk «jeg» og et sosiologisk «vi» synes meg meget ofte å ha blitt misforstått av sjangerens talspersoner. Det er altså slik at svartmetallen som sjanger kan sies å ha vært en reaksjon på kommersialiseringen av death metal selv om ikke ALLE var seg bevisst en tanke om dette av svartmetallutøverne. Utsagnet ville kunne være sant selv om INGEN noensinne tenkte denne tanken bevisst. Sjangerens utvikling og reaksjonsmønster ville allikevel kunne formuleres som en reaksjon på kommersialiseringen av death metal, gjennom den påviselig langt dårligere lyden enn den mer polerte death metal-lyden og DIY-holdningen, med mer. Så akkurat her synes jeg Vikernes bommer på kritikken av Rem.

Det er også verdt å notere seg at da Aarseth startet opp platebutikken Helvete så sto det å lese følgende på butikker plakat: «Norges eneste spesialsjappe for Death metal. Vi er råest og billigst.» Dette med en svært negativ holdning til death metal på slutten av året i 1991 slik Vikernes omtaler det må ha kommet til i perioden mellom åpningen av Helvete, og sent på året 1991.

Fotografi hentet fra artikkelen Brannen som startet i Helvete: – Folk kommer hit fra hele verden gjengitt i ABC Nyheter den 30.03.2019: https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/livet/2019/03/30/195565376/brannen-som-startet-i-helvete-folk-kommer-hit-fra-hele-verden. Foto: Mimsy Møller.

Blessed Are the Sick

Men når spilte egentlig Morbid Angel på Alaska i 1991?

Ser man på oversikten over Morbid Angel-konserter som er listet opp på http://metallipromo.com/morbid.html, så gir dette et ganske annet bilde enn det Rem (2010) gir. Morbid Angel har en veldig hektisk mai i 1991 på deres Blessed Are the Sick-turne, som gir lite rom for en tur innom Oslo. Det finnes likevel hull i turnékalenderen. Brasilturneen deres varte til 21. april, og etter det hadde de et opphold til 11. mai, hvor de potensielt kunne ha spilt i Oslo. De har også et opphold den 18. og 19. mai da de kom fra England og dro til Nederland, den 27. mai mellom to konserter i Nederland, og den 30. mai mellom en konsert i Tyskland og en i Polen. At de skulle ha prioritert en tur innom Oslo på disse tidspunktene virker usannsynlig, og er heller ikke dokumentert. I juni hadde de også et hektisk konsertprogram, men de kan potensielt ha vært i Oslo på datoene 2., 6., 17., 20., 24., 27., 29. eller 30. Men i den perioden reiser de rundt i Tyskland og etterhvert sørover i Europa.

I oversikten hevdes det også at Morbid Angel spilte med Sadus i denne perioden, og etterhvert også med Unleashed i juni. Men heller ikke Sadus hevder å ha spilt i Oslo den våren i følge deres konsertoversikt5Se https://www.setlist.fm/setlists/sadus-7bd69e9c.html?page=11 og fremover i tid.. Unleashed spilte heller ikke i Oslo våren 1991 ifølge deres konsertoversikt.6Se https://www.setlist.fm/search?page=137&query=unleashed. Ei heller Entombed spilte der i mai/juni ifølge deres turnéoversikt.7Se https://www.setlist.fm/search?page=130&query=entombed.

De som spilte på Alaska i mai og juni var The Georgia Satellites, Lenny Kravitz og Stress,8Se https://www.setlist.fm/venue/alaska-oslo-norway-23d6d463.html?page=6. noe som bekreftes av Studentersamfunnet selv.9Se https://viteboka.studentersamfundet.no/Konserter_på_Chateau_Neuf_1991.

Konsertdatoer med Morbid Angel i november og desember 1991, hentet fra http://metallipromo.com/morbid.html.

Trekløveret Morbid Angel, Entombed og Unleashed – som Rem hevder spilte sammen på konserten i mai/juni på Alaska – spilte ikke sammen før på høstturneen i 1991, noe som stemmer godt overens med at de tre kunne spilt på Alaska den 30. november 1991, en dato som er oppgitt i turneoversikten fra 1991. Men, i turneoversikten er ikke Unleashed nevnt som forband, kun Entombed. Det var først dagen etter, den 1. desember i Stockholm at oversikten opplyser om at de tre spilte sammen.

Ser vi på turnédatoene til Unleashed høsten 1991 ser vi at de faktisk spilte på Alaska den 30. november 1991,10Se https://www.setlist.fm/search?page=131&query=unleashed. i tråd med det Rem oppgir. Det samme gjelder for Entombed.11Se https://www.setlist.fm/search?page=126&query=entombed.

At Morbid Angel kun spilte i Oslo den 30. november 1991 bekreftes også av en annen konsertoversikt.12Se https://www.setlist.fm/search?page=116&query=morbid+angel. Se også https://www.setlist.fm/setlist/morbid-angel/1991/alaska-oslo-norway-3f925d3.html.

Ifølge Christian Moen i et innlegg på Facebook-gruppen Extreme Metal Norway så er dette billetten til Roger «Nattefrost» Rasmussen fra Morbid Angel-konserten lørdag den 30. november 1991. Foto: Christian Moen.

Konklusjon

Denne mørke novemberkvelden nede i kjelleren på Det Norske Studentersamfunds tilholdssted Chateau Neuf, i konsertlokalet som på den tiden het Alaska, og som nå heter Betong, hadde Morbid Angel med seg de svenske bandene Entombed og Unleashed. Og datoen for Morbid Angels første konsert i Oslo, ikke bare i 1991, men i det hele tatt, er altså 30. november 1991.13Håvard Rem har selv innrømmet noen feil påpekt av Vikernes i VG-artikkelen «»Greven» med frontalangrep på norsk black metal-bok: − Man kan heller lese Donald Duck», Jonas Pettersen, 31.03.2010 (https://www.vg.no/rampelys/bok/i/oXP60/greven-med-frontalangrep-paa-norsk-black-metal-bok-man-kan-heller-lese-donald-duck).

Morbid Angel spilte altså ikke to ganger i Norge i 1991, første gang i mai eller juni, andre gangen i desember. De spilte én gang lørdag den 30. november. Rems påstand 1 er dermed falsifisert.

At Vikernes var i Oslo den 30. november og altså var på Morbid Angel-konserten bekreftes av tiltalebeslutningen ved domfellelse av Vikernes og Snorre Ruch den 25. mars 1994 hvor det står at Vikernes gjorde følgende: «Natt til lørdag 30. november 1991 i Oslo veltet han flere gravstøtter på Gamlebyen gravlund.»14Takk til Christian Moen som gjorde meg oppmerksom på dette. Moen tilføyer: «Jeg har forstått at det slik at i forbindelse med den konserten var fest på Helvete hele den helga. Gamlebyen gravlund ligger ikke langt fra Helvete, jeg tenker det ikke er særlig sannsynlig at han stakk bort dit alene, jeg tenker heller at han var del av en gjeng fra festen på Helvete som fikk en «god» ide …»

Ulvers Sværen og Rygg møttes for første gang på Morbid Angel-konserten i mai/juni 1991 – Rems påstand 2 – er dermed også delvis feil. De møttes på Morbid Angel-konserten, men sent i november og ikke i mai/juni.

Rems påstand nummer 3 om at Mayhems Aarseth og Vikernes møttes første gang på den samme Morbid Angel-konserten er også feil. De møttes allerede i april 1991 i Aarseths hjem i nærheten av Ski.

At Aarseth åpnet platebutikken Helvete omtrent samtidig som denne konserten fant sted – Rems påstand nummer 4 – er også feil. Platebutikken åpnet trolig i mai eller juni 1991.

Kommentarer

3 kommentarer til “Konserten med Morbid Angel i 1991”

 1. Shinkodemus avatar
  Shinkodemus

  Fantastisk og viktig innlegg definitivt.
  En annen vri er at Marius Vold er av oppfatningen at Vikernes og Aarseth møttes først i helvete når Vikernes hadde kjørt dit for å oppsøke miljøet.

 2. Shinkodemus avatar
  Shinkodemus

  Fantastisk artikkel med tanke på at noen tar seg bryet med å skrive om denne konserten 30 år senere.

 3. Ove Tjølsen avatar

  Jeg var på denne konserten og det rocka noe jævligt.

  Ove » Dr. Hemo » Tjølsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *